Sinds 1 juli 2024 geldt de NTA 8790: eigenaren van grote publiekstoegankelijke gebouwen (zoals stadions, ziekenhuizen, scholen en winkelcentra) moeten voortaan regelmatig de constructieve veiligheid laten keuren; een verplichte APK keuring.
Seconed biedt u een volledige en zorgeloze aanpak:
We starten met een grondige inventarisatie van archiefgegevens en een gedetailleerde visuele inspectie van uw gebouw.
Kritische constructieve elementen worden beoordeeld op basis van risico (kans & impact), passend binnen NEN 8700 en NTA 8790.
Waar nodig, voeren we berekeningen, materiaalanalyses of extra inspecties uit om uw risicoprofiel te verfijnen.
U ontvangt een compleet rapport met onze bevindingen en een toetsingsplan voor toekomstig onderhoud.
Waarom Seconed?
Ervaring | ≥ 90 jaar in ontwerpbeoordeling & bouwkundige toetsing |
Onafhankelijkheid | ISO/IEC 17020 Type A‑geaccrediteerd |
Expertise in huis | Onderdeel van SECO Group: beschikbare capaciteit van specialisten geborgd |
Focus op zekerheid | Risicogestuurd, objectief én toekomstbestendig |
De NTA 8790 geldt voor grote, publiek toegankelijke gebouwen in gevolgklasse 3 die zijn gebouwd of verbouwd ná 1950 en een capaciteit hebben van 5.000 personen of meer. Denk aan stadions, ziekenhuizen, scholen, luchthavens, winkelcentra en congresgebouwen.
De eerste beoordeling moet tijdig plaatsvinden. Hoewel er geen keiharde deadline op 1 juli 2025 ligt, moet u kunnen aantonen dat u stappen onderneemt richting een NTA 8790-beoordeling. Tijdig starten voorkomt vertraging of druk vanuit het bevoegd gezag.
We beoordelen constructieve onderdelen niet alleen op hun technische staat, maar ook op de kans op falen en de mogelijke impact daarvan. Zo ontstaat een proportionele, slimme aanpak die focust op de onderdelen die er écht toe doen.
De herbeoordelingsfrequentie hangt af van het risicoprofiel van het gebouw. In de regel varieert dit tussen eens per 3 tot 10 jaar. Minimaal geldt dat er iedere 10 jaar een beoordeling moet plaatsvinden.
Ja, maar in deze eerste fase alleen voor gebouwen die na 1950 zijn gebouwd of verbouwd en vallen onder gevolgklasse 3. Oudere gebouwen kunnen in latere fasen worden meegenomen, afhankelijk van toekomstige regelgeving of risicobeoordelingen.
Na uw aanvraag starten we met een intakegesprek om het type gebouw, de risico’s en beschikbare documentatie in kaart te brengen. Daarna stellen we een plan van aanpak op voor de NTA 8790-keuring, inclusief planning en verwachte werkzaamheden. Transparant, stap voor stap.
Het antwoord is nee. Ondanks dat het PBCVV veel overeenkomsten heeft, is deze niet wettelijk verplicht zoals de NTA8790. Het is een branche-specifieke afspraak waarbij de KNVB toezicht houdt (eventueel met ondersteuning van lokale overheden).